Salater og småretter

Udskriv

Broccolisalat med kylling og rugbrødschips

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Broccolisalat kylling

4 personer

500 g kyllingefilet
Salt, peber
1 spsk rapsolie
500 g broccoli
1 lille romainesalat
200 g cherrytomater
30 g hasselnødder (gerne ristet på en tør pande, fjern derefter den mørke hinde)

Dressing
1 tsk sennep
1 tsk rapsolie
1 spsk finthakket dild
2 tsk æbleeddike
½ tsk salt
peber

 

Rugbrødschips
4 skiver rugbrød, 1 cm tykke
1 tsk koldpresset rapsolie
Flagesalt eller sydesalt

Tilberedning

Skær kødet i tern. Krydr med salt og peber.

Steg kødet gyldent på en pande i olie.

Del broccolien i buketter.
Kog dem 2 minutter i letsaltet vand.
Afdryp og afkøl broccolien i en sigte.

Snit romainesalaten.
Halvér tomaterne.
Hak nødderne.

Bland kylling, broccoli, salat og cherrytomater.

Pisk ingredienserne til dressingen sammen og vend den i salaten.

Drys nødderne over.

Udblød rugbrødskiverne i lidt vand ca. 10 minutter.
Afdryp dem i en sigte.
Rør brødet med olie til en grød.
Smør grøden ud i 16 cirkler på bagepapir.
Drys med lidt salt.
Bag rugbrødschipsene ved 200 gr. på midterste ovnribbe ca. 25 minutter og servér til salaten.

Kilde: Sæson

Udskriv

Spinatsalat med linser og cherrytomater

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 1

Spinatsalat linser

4 personer

125 g små, grønne linser
125 g daggammelt brød
2 tsk olie
250 g cherrytomater skåret i halve
75 g babyspinat
1 fintsnittet rødløg
2 tsk olivenolie
Salt og peber
75 g blå ost, mild gedeost eller feta

Tilbehør
En god oksebøf eller andet velkrydret kød

Tilberedning

Kog linserne efter anvisningen på pakningen, afdryp og afkøl dem.

Skær eller riv brødet i mindre, mundrette stykker, vend dem i olie og rist dem gyldne og sprøde i ovnen eller på en pande.

Afkøl og bland dem med linser, cherrytomater, spinatblade og rødløg samt olivenolie, salt og peber.

Smuldr ost over og server.

Kræver en kraftig rødvin.

Kilde: Sæson

Udskriv

Tortillachips med ost og pesto

Sendt til Appetizere

Brugervurdering:  / 1

Nachos ost pesto

Snack til 10

 

300 g ost - en letsaltet type

30 tortillachips med salt

1 dl basilikumpesto

5 semidried tomatoes (ca. 50 g)


Tilberedning

Skær osten ud i tynde trekanter.

Fordel de sprøde tortillachips på nogle fade fordel ostestykkerne herpå.

Vend pesto og tomater sammen og fordel fyldet på osten.

Server straks.

 


 

Kilde: Arla

Udskriv

Krustader med avocado rogn/rejer

Sendt til Appetizere

Brugervurdering:  / 4

Krustader avocado rogn

12 stk

1 pakke minikrustader eller blinis
2 avocado
2 spsk. citronsaft
2 spsk. cremefraiche 18%
Chili
Ørredrogn
Store rejer


Tilberedning

Mos avocadokødet fint med en gaffel.

Tilsæt straks citronsaft og cremefraiche og rør det sammen.

Smag til med tørret chili og salt.

Sprøjt 1 tsk. avocadomos i hver krustade/blinis og pynt med ørredrogn, rejer og dild.

Kilde: FJ

Udskriv

Kartoffel med citroncreme, kaviar og dild

Sendt til Appetizere

Brugervurdering:  / 0

Kartoffel kaviar dild

12 personer

8 små kogte kartofler med skræl

2 dl cremefraiche

3 spsk. friskpresset citronsaft

revet citronskal

havsalt og friskkværnet peber

kaviar

dild


Tilberedning

Kog kartoflerne, og skær dem i 1/2 cm tykke skiver.

Pisk cremefraiche med citronsaft og -skal, salt og peber, til denbliver tyk.

Anret en skive kartoffel med lidt citroncreme på, top op med kaviar, og pynt med dild.

 

ARBEJDSPLAN:

Dagen før/om morgenen:

Kog kartoflerne, og opbevar dem på køl.

 

2 timer før:

Pisk citroncremen sammen.

 

Lige før servering:

Anret og servér.

 

Kilde: F51-2010

Udskriv

Bagt kartoffelsalat med porre

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Kartoffelsalat porre

4 personer

800 g kartofler
1-2 spsk. olivenolie
Salt og peber
2 porrer
2 pærer

Urtemayonnaise
1 lille håndfuld friske krydderurter fx
estragon, kruspersille, bredbladet persille eller basilikum
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl mayonnaise
Salt og peber


Tilberedning

Skrub eller skræl kartoflerne og skær dem i mundrette stykker.

Vend kartofler med olien og bag dem ved 200 grader i ca. 20 min.

Rens porrerne og skær dem i ringe.
Damp porrerne i ca. 3 min.
Afdryp porrerne.

Skær pærerne i kvarte, fjern kernehus og skær pærerne i tern.

Vend porre og pærer med kartofler.

Rør cremefraiche og mayonaisse sammen.
Hak krydderurterne og rør dem i blandingen og smag til med salt og peber.

Dryp urtemayonnaisen over kartoffelsalaten.

 


 

Kilde: Sæson

Udskriv

Kålsalat med persilleyoghurt

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Kaalsalat persilleyoghurt

4 personer

 

½ lille hvidkål (ca. 300 g renset kål)
½ lille rødkål (ca. 300 g renset kål)
2 tsk sukker
1 tsk salt
100 g tørrede abrikoser
2 æbler
50 g mandler
50 g soltørrede tranebær

 

Persilleyoghurt
1 bundt persille
2 dl yoghurt naturel
1 spsk mayonnaise
1 spsk sød sennep
Salt og peber

Tilberedning

Fjern stokkene og de yderste blade fra de to slags kål.
Snit kålen fint.
Vend sammen og drys med salt og sukker.
Kram kålen godt og lad den stå, mens det øvrige tilberedes.

Hak abrikoserne.
Skær æblerne i kvarte, fjern kernehus og skær æblerne i både.
Rist mandlerne gyldne på en tør pande og hak dem.

Skyl og hak persillen.
Rør yoghurt med mayonnaise, sennep og persille.
Smag dressingen til med salt og peber.

Vend de to slags kål med dressing, abrikoser, soltørrede tranebær og æbler.
Drys mandlerne over salaten.

Kilde: Sæson

Udskriv

Quinoasalat med bagte rødbeder

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Quinoasalat rodbeder

4 personer

500 g rødbeder
500 g gulerødder
1-2 spsk olie
Salt
1 dl quinoa - røde eller sorte (kan erstattes af bulgur eller cous cous)
2 appelsiner
1 bakke blandede salatblade (100 g)

Vinaigrette

3 spsk olivenolie
1 spsk eddike
1 tsk flydende honning
1 tsk grovkornet sennep

Tilberedning

Skræl rødbeder og gulerødder og skær i mundrette stykker.
Vend grøntsagerne med olie og fordel dem på en bageplade med bagepapir.
Drys med salt og bag dem ved 200 grader i ca. 30 minutter.

Skyl quinoa og kog i dobbelt så meget vand tilsat salt.
Kog i ca. 15 minutter ved svag varme.
Hæld quinoa i en sigte og afkøl.

Skræl appelsinerne og skær i fileter.
Skyl salaten og slyng den tør.
Ryst ingredienserne til dressingen sammen.
Vend grøntsager med qunioa, appelsiner, salat og dressing.

Kilde: Sæson

Udskriv

Skinkemuffins

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 2

Skinkemuffins

12 stk
 
 
 

1 dl finvalsede havregryn (Ca. 30g)

1 dl mælk

4-5 stk soltørrede tomater (Ca 40 g)

1 lille dåse majs

200 g skinke i tern

200 g hvedemel

1 stk æg

2 spsk fedtstof

1½ tsk bagepulver

1 tsk tørret oregano

1 tsk salt

Tilberedning

Havregrynene sættes i blød i mælken i ca. 15 min.

 

De soltørrede tomater hakkes fint.

 

Alle ingredienserne, undtagen skinke, røres godt sammen med en håndmikser. Skinketernene vendes i.

 

Dejen fordeles i 12 muffinsforme og bages ved 200° C i ca. 30 min. på midterste ovnrille. 

 

Kilde:Vi skal spise

Udskriv

Salat med varmrøget laks, dild og spidskål

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Salat laks dild spidskaal

2 personer

1 bundt radiser
¼-½ spidskål
4 spsk græsk yoghurt
1 tsk dijonsennep
lidt salt og citronsaft
1 spsk dild, finthakket
1 knsp cayennepeber
400 g varmrøget laks, f.eks.med sort peber
plukket dild til drys på salaten

Tilbehør: brød


Tilberedning

Skær top og bund af radiserne og skær dem i halve eller kvarte stykker. Snit spidskålen i tynde strimler.

 

Rør græsk yoghurt sammen med dijonsennep, salt, citronsaft, dild og lidt cayennepeber. Vend spidskålen sammen med dressingen. Smag på det og krydr evt. med ekstra salt og peber.

 

Anret spidskålen på et fad og kom stykker af varmrøget laks ovenpå kålen. Drys dild og radiser over som pynt.

 

Kilde: AFD-maj2012

Udskriv

Urtesauce

Sendt til Dressing

Brugervurdering:  / 0

nofoto

10 personer

 

4 dl cremefraiche 18%

2 spsk. finthakket purløg

2 spsk. finthakket basilikum

1 spsk. flydende honning

1 fed knust hvidløg

1 tsk. salt

friskkværnet sort peber

Tilberedning

Bland alle ingredienser, og smag derefter til med salt og peber

 

 

Kilde: SB 2009-04

Udskriv

Salat med mango, avocado og mini-mozzerella

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 11

Salat mango avocado mozerel

En super lækker forårssalat til et påskefrokostbord

 

10 personer

1 bakke cherrytomater, evt, gule (250 g)

1 godt moden mango

4 avocadoer

½ rødøog

1 pose babyspinat (80 g)

1 pose mangoldskud eller rucola (ca. loo g)

1 potte basilikum

2 pakker mini-mozzarella (a 125 g)

½ spsk. saltflager

1 dl græskarkerner

friskkværnet sort peber

 

Honningvinaigrette:

½ lille skalotteløg

1 spsk. Honning

½ dl hvidvinseddike

1 dl rapsolie

½ dl olivenolie

½ tsk. salt

friskkværnet sort peber

Kan serveres med:

Forsårskylling med citronmelissemarinade

Tilberedning

Halver cherrytomaterne.

Skræl mango og avocadoer, og skær dem i skiver eller tern.

Pil rødløgene, og skær dem i tynde skiver.

 

Vinaigrette:

Pil løget, og hak det.

Bland løg, honning og vineddike.

Hæld olien i, først dråbevis og siden i en fin stråle.

Smag til med salt og peber.

 

Anret alle ingredienser i en stor skål.

Hæld dressingen over

Bland saltflager og græskarkerner, og drys det over salaten lige før servering.

Krydr med sort peber.

 

Dryp dressingen over salaten lige før, den skal spises.

 

 

Kilde: SB 2009-04

Udskriv

Avocado med hytteostsalat

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 1

avocado hytteostsalat

2 personer

1 avocado

100 g fedtfattig hytteost 20+

50 g rød peberfrugt

50 g gulerod

50 g æble

1 tsk nigelleafrø eller lyse sesamfrø

Citron

 

SUND

Energi pr. person:

kcal 415

fedt 17,6 g

protein 19,9 g

kulhydrat 51,1 g

kostfibre 9,8

Tilberedning

Skær peberfrugt, gulerod og æble i fine tern.

 

Bland det med hytteost, og anret det med drys af nigellafrø

 

Skær avocadoen i skiver og dryp dem med citronsaft.

 

Server salaten med 1 skive groft brød (25 gram) pr. person.

 

Kilde: iF

Udskriv

Pasta med ærter og ørred

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 1

Pasta rter orred

4 personer

325 g pasta

200 g ærter

1dl creme fraiche 9%

1 knust fed hvidløg

estragon/dild

salt, friskkværnet peber

250 g røget ørredfilet

 

Servering:

25 g reven parmesan eller Grana Padano

4 focacciabrød.

 

 


Tilberedning

Kog pastaen efter anvisningen på pakningen.

Kog ærterne med de sidste 2 minutter og afdryp det hele i en sigte.

 

Hæld pasta + ærter tilbage i gryden, rør cremefraiche - krydret med hvidløg - i og smag til med estragon eller dild samt salt og peber.

 

Pluk ørredfileterne i mindre stykker, vend dem forsigtigt i retten og servér med parmesan og brød.

 

Kilde: AFD2008-03-46

Udskriv

Pære-myntesalat

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0

Paere-myntesalat

4 personer

3-4 store faste pærer

1 lime

lidt flagesalt

en lille håndfuld frisk, grofthakket mynte

 


Tilberedning

Fjern kernerne og skær pærerne ud i slanke både.
Dryp dem med lidt lime, en anelse flagesalt og et drys frisk mynte.

Enkelt og virkelig lækkert.

Retten egner sig rigtig godt til et lille osteudvalg bestående af evt. emmentaler, Prima Donna, Manchego, Gruyère, Tomme de Savoie og Pecorino.

 

Kilde: Mood-maj-11

Udskriv

Sommerhusets bedste salat

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 4

sommerhusets bedste salat

4 personer

12 skiver prosciutto (italiensk røget skinke)

8 kryddertomater (eller en anden tomattype med kraftig smag)

Olivenolie

Friskkværnet sort peber

300 g små friske spinatblade

1,5 dl parmesanflager

 

Dressing

2 spsk olivenolie

2 spsk citronsaft

1/2 dl basilikumblade, skåret i tynde strimler

2 tsk brun farin

Tilberedning

Tænd for ovnen på 180o varmluft.

Læg skinken og de halverede tomater (med den skårne side op) på en bageplade beklædt med bagepapir.

Stænk lidt olivenolie over og strø friskkværnet peber på.

 

Sæt pladen i ovnen 15 minutter, eller indtil skinken er sprød og tomaterne møre.

 

Læg den rengjorte spinat på portionstallerkner og anbring tomater, skinke og parmesanflager på.

 

Bland ingredienserne til dressingen og hæld den over salaten.

 

Kilde: Mood-maj-11

Udskriv

Røget makrel rilette med stenbiderrogn og spinatsalat

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0

makrelrilette

BUFFET TlL 8 PERSONER ELLER FORRET TIL 6 PERSONER

 

2 røgede makreller à ca. 350 g 

1 dl. god mayonnaise

1 bdt fintsnittet dild

2-3 spsk aalborg dild aquavit

1 fennikel i fine tern blandet med citronsaft

salt og peber

2 rødløg i små tern

100 g stenbiderrogn

200 g fin frisk spinat 

citronsaft

olivenolie

 

Tilbehør

ristet rugbrød

Tilberedning

Rør mayonnaisen lind med akvavit, tilsæt dildspidserne og smag dressingen til med salt, peber og eventuelt citronsaft.

Fjern skind og ben fra makrellerne og mos dem groft med en gaffel.

Bland fennikel og rødlog med makrellen og rør dressingen i til en tæt blanding.

Smør den ud på tallerkner.

Fordel stenbiderrognen over.

Vend spinaten sammen med lidt olivenolie og citronsaft. Krydr med salt og peber.

Anret spinaten på rilletten og server den med ristet rugbrød til.

Kilde: brochure

Udskriv

Bønnesalat med asparges og estragon dressing

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 1

bonnesalat m asparges

4 personer

2 dåser store, hvide bønner (a 380 g)

500 g grønne asparges

1 bundt radiser

1 frillicesalat

1 pose feldsalat (80 g)

1 pose rucola (80 g)

 

Dressing:

1 past. æggeblomme

1 spsk. dijonsennep

1 spsk. hvidvinseddike

1½ dl rapskimolie

2 spsk. hakket estragon

2 spsk. hakket persille

½ tsk. salt

1 knsp. cayennepeber

 

Tilbehør:

brød

Tilberedning

 

Dressing:

Rør æggeblommen med sennep og vineddike.
Pisk olien i, lidt ad gangen. Rør estragon og persille i, og smag til med salt og cayennepeber.

 

Salat:
Skyl bønnerne i koldt vand, og lad dem dryppe af.
Bræk den nederste del af aspargesene af. Kog dem i letsaltet vand, ca. 5 min.
Læg aspargesene i isvand, så kogningen standser.
Skær aspargesene i ca. cm lange stykker.

 

Gør radiserne i stand, og skær dem i skiver.
Skær salaten i strimler. Vend de forskellige slags salat med bønner, asparges og radiser.

 

Server med dressing og brød.

 

Kilde: SB-2011-06

Udskriv

Jordbærsalat med mozzarella og parmaskinke

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Jordber mozzarella
 
Tilberedning

Del jordbærene i halve eller kvarte – alt efter størrelse.

Vend dem med rucola, mynte- eller citronmelisseblade og pistaciekerner.

Rør og smag olivenolien til med balsamico samt salt og peber.

Anret salaten i en skål, dryp dressingen over og fordel ost samt skinke på salaten.

Server med brød.

4 personer

400 g nippede jordbær
1 bakke rucola eller babyleaves
4-5 kviste frisk mynte eller citronmelisse
25 g pistaciekerner
1 spsk olivenolie med citron
1-2 spsk lys balsamicoeddike
Salt og peber
125 g mozzarellakugler
100 g parmaskinke i tynde skiver
Brød

Kilde: Sæson
Udskriv

Røget laks med guacamole & rejer i akvavitcreme

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Laks rejer akvavitcreme
 

Tilberedning


Rejer i akvavitcreme

Rør creme fraiche, akvavit, rødløg og dild sammen.

Snit aspargesene fint lidt på skrå, og vend dem i cremen sammen med de afdryppede rejer.

Lad rejerne trække mindst 30 minutter, og smag til med salt og peber.

 

Røget laks med guacamole

Bag brødet, og skær det i tynde skiver, 18 i alt.

Del lakseskiverne, så der bliver 18 lige store stykker.

Skær avocadokødet i små tern, og dryp straks med limesaft.

Halver tomaten, fjern kernerne, og skær kødet i små tern.

Bland avocado og tomat, og smag til med tabasco, salt og peber.

Fordel guacamolen på brødene, og læg en lille skive laks på hver.

Pynt med persille og server.

6 personer

Rejer i akvavitcreme

1 lille bg. creme fraiche 38%

1/4 dl akvavit feks. Dild akvavit

1 lille hakket rødleg

1 bdt. hakket dild

1 bdt. grønne asparges

300 g Royal Greenland XL rejer

salt, peber

 

Røget laks med guacamole

I stenovnsbagt baguette

220 g røget laks

2 avocadoer

2 spsk. limesaft

1 stor rød tomat

tabasco

salt, peber

1/2 bdt. frisk persille




Energi pr. person:

Energi 464 kcal


Kilde: reklame
Udskriv

Kartoffel-pandekager med røget laks

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0

e

Kartoffelpandekager 
Tilberedning

Lav agurkesalaten ved at lægge agurkeskiverne på et fad og blande kærnemælk med olivenolie, hvidvinseddike, citron og salt og peber sammen til en dressing.
Hæld dressingen over agurkeskiverne, og pynt med dild – men husk at gemme lidt dild til laksen.

Tag en røreskål, og bland de mosede kartofler, mel, natron og salt, og pisk det sammen med kærnemælken.
Riv kartoflen, pres eventuel væske ud, og kom dem i skålen sammen med persille, salt og peber.


Opvarm en grillpande, og smelt en klat smør.
Øs kartoffelpandekagedejen på panden i små portioner – de skal være på størrelse med amerikanske pandekager.
Steg pandekagerne i 3-5 minutter, indtil de er blanke og brune.
Vend dem, og giv dem et par minutter på den anden side også.


Læg pandekagerne på en tallerken, lav en krølle af laks oven på hver enkelt, pynt med en klat cremefraiche og dild, og servér med agurkesalat som tilbehør.

4 personer
(til 8 pandekager)
 
AGURKESALAT:
½ agurk, skrællet og skåret i tynde skiver
1 spsk. kærnemælk
1 spsk. let olivenolie
1 tsk. hvidvinseddike
1 skvæt citronsaft
salt og peber
1 lille håndfuld friskhakket dild

KARTOFFELPANDEKAGER:
125 g mosede kartofler
50 g speltmel
¼ tsk. natron
salt og peber
100 ml kærnemælk
1 kartoffel (cirka 100 g), skrællet
1 lille håndfuld hakket persille
1 klat smør
200 g røget laks
3 spsk. cremefraiche

 

Kilde: F2012-mar
Udskriv

Salat med stenbiderrogn

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 1
Salat stenbiderrogn
 
Tilberedning

Skær polentaen i rustikke terninger og rist dem i rigeligt olie på en varm pande. Lad dem dryppe af på køkkenrulle, og krydr med salt.

Rør rygeost og yoghurt sammen, og smag til med salt og citronsaft.
Vend salat, agurk, avokado, radiser og rødløg med en smule olivenolie og æbleeddike, og anret salaten på to store tallerkener.

Top med stenbiderrogn, polenta-croutoner og rygeostedressing, og servér straks med rugbrød til.

 
 
2 personer
OBS: denne ret er en del af en ugemenu

 

kold polenta fra
olivenolie
salt

ENDVIDERE:
100 g rygeost
100 g drænet yoghurt
salt
1 spsk. citronsaft

SALAT:
100 g blandet salat
½ agurk i tynde strimler
2 avokadoer i tynde skiver
1 bundt radiser i tynde skiver
1 lille rødløg i tynde skiver
1 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
salt og peber
200 g renset stenbider rogn

TILBEHØR:rugbrød

 

 

Kilde: F2012-apr
Udskriv

Salat med avocado, melon og pinjekerner

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Salat avocado_melon_pinjek 
Tilberedning

Bland alle ingredienser sammen med en blid hånd, så det ikke bliver for smasket af avocadoen.

Dryp dressingen af olivenolie, citronsaft og havsalt udover lige inden servering.

 
4 personer

3 avocadoer, skåret i mundrette bidder
1 pose feldsalat, skyllet
½ melon skåret i stykker
1 bundt mynte hakket
1 håndfuld pinjekerner
4 spsk olivenolie
saft af 1 citron
havsalt

 

Kilde: F2008-01
   
Udskriv

Solæg med rejer

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
solegg rejer 
Tilberedning

Forbered solæggene et par dage før de skal serveres.

 

Bland salt og vand i en gryde og kog op. Tilsæt finthakkede strimler rødkål og lad det koge i 40 min.
Si vandet, kassér rødkålen og gem saltvandet.
Kog æggene i almindeligt vand i 20 min.
Bank æggeskallen let og læg æggene i rødkålsvandet. Lad dem stå i køleskabet i 2-3 dage. 
 
Rens forårsløgene og hak dem fint.
Rør mayonnaise med creme-fraiche, sennep, forårsløg og dild, og smag til med salt og peber.
Vend rejerne i dressingen og smag til med citronsaft.
Pil solæggene, halvér dem og fjern forsigtigt blommen.

Læg en skefuld rejesalat i hvert æg og servér de flotte salte æg med rigelig drikkelse og frisk rugbrød.

 

 
8 personer

Tid: 45 min. + 2 dage (trækketid)

Marmorerede solæg:
100 g salt
1 vand
¼ rødkål
8 æg

Rejesalat:
2 forårsløg
2 spsk mayonnaise
1 spsk cremefraiche 38%
½ tsk sennep
1 spsk dild
Salt, peber
180 g rejer
Citronsaft

 

 

 

Dekorativ anretning med æg til påskefrokost: rejesalat i blålige solæg.  

Solæg med rejer  til påskefrokost

 

Ved du, at... ... solæg er en gammel egnsret fra Sønderjylland. Æggene er meget salte og blev serveret på beværtninger for at styrke de besøgendes tørst. Navnet solæg stammer fra det tyske ord Solei, der betyder æg i saltlage. Tip! Du kan få pink marmorerede æg ved at erstatte rødkålen med rødbeder.

 

 

Kilde: F2008-01
   
Udskriv

Ørredsalat i sprøde skåle

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
orredsalat sprode_skaale
 
Tilberedning

Lun tortillaerne 1 minut i ovnen, så de bliver bløde. Læg dem i hver sin skål, så de får formen, og sæt skålene i ovnen ved 175 grader i ca. 10 minutter, til tortillaerne er gyldne og sprøde. Tag dem ud af skålen og køl af.


Bræk ørredfileterne i mindre stykker.
Skær skrællen af appelsinerne og grapefrugten, og skær fileterne fri af hinden.
Snit asparges og bladselleri.
Skær avocadokødet i tern.

Bland forsigtigt det hele med lidt friseesalat og fordel det i de sprøde kurve. Servér straks med en dressing af syrnet fløde smagt til med citronsaft og -skal samt salt og peber.

 
4 personer

8 majstortillas
250 g røget ørredfilet
3 appelsiner
1 grapefrugt
1 lille bdt. grønne asparges
3 stilke bladselleri
2 avocadoer
lidt friseesalat
1 dl syrnet fløde 9%
citronsaft og revet citronskal
salt, peber.

 

Kilde: AFD-okt2009
   
Udskriv

Quinoa salat

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
 
Quinoa_salat 
Tilberedning
Kog quinoa efter anvisning på posen og lad den afkøle. Pisk limesaft og olie sammen til dressingen, bland porre i og smag til med krydderpeber.

Bland peberfrugt, sukkerærter, rødløg, brøndkarse og quinoa i en skål. Vend dressingen i salaten og pynt med avocadoskiver og dild.
 
4 personer

2 dl rød quinoa
4 dl vand
1/4 rød peberfrugt i tern
30 g sukkerærter i tern
1/4 rødløg i tern
3 spsk. grofthakket brøndkarse
Kryddersalt og krydderpeber efter smag
1/2 avocado i skiver til pynt
Dild til pynt

 
Dressing:
1 spsk. olivenolie
Saft af 1 lime
2 cm finthakket porre (kun det hvide)
1/4 tsk. krydderpeber
1/4 tsk. kryddersalt

Kilde: F2008-01
   
Udskriv

Wrap med kylling og auberginecreme

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 1
Wrap_chiken_auberginecreme
 
 
Tilberedning
Bag hele auberginer i ovnen ved 200° i 1 time.
Køl dem af, skræl dem, skær dem i tern og kom dem i en blender sammen med citronsaft og olivenolie.
Blend og smag til med salt og peber.
 
Vend kyllingefileterne i garam masala og steg dem i olivenolie på en pande i 6 minutter på hver side.
 
Skær kyllingebrysterne i skiver.
 
Smør de fire tortillaer med auberginecreme. Det der er tilbage, gemmes til dip, som kan bruges til andre middagsretter.
 
Fordel salat, kylling, agurk, tomat og rødløg.
 
Rul dem derefter sammen, skær dem over på tværs og server.
4 personer

Auberginecreme:
2 auberginer

saft af ½ citron
½ dl olivenolie
salt og peber

Krydret kylling:
4 kyllingefileter eller 16 inderfileter
1 spsk garam masala
olivenolie

Wraps:

4 store tortillaer
1 salathoved
½ agurk
4 tomater
1 rødløg
salt og friskkværnet peber
Kilde: AFD2007-18
Udskriv

Æble-sellerisalat

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Eble_sellerisalat
Tilberedning

 Skær knoldsellerien i stave, vend i lidt olivenolie og drys med salt og peber.

Bag dem i ovnen ved 175° i 30 minutter, tag dem ud og køl dem af.

Vend selleri dem æbler, dild, citronsaft og valnøddeolie, smag til med sukker, salt og peber.

 
4 personer

 1 knoldselleri
lidt olivenolie
salt og peber
4 æbler i tynde skiver
1 lille håndfuld dild
saft fra 1 økologisk citron
4 sksp valnøddeolie
1 tsk sukker
salt og friskkværnet oeber

 

Skøn, fyldig salat, som passer godt til både svine- og lammekød.

Kilde: AFD-2007-08
   
Udskriv

Wrap med laks

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Wrap_laks
Tilberedning
Rør friskosen med fromage frais og smag til med peberrod, salt og peber.
Smør cremen på de 4 wraps.
Læg salat og lakseskiver på, og rul wrappene sammen.
 
Skær wrapene i halve på skrå, så er de nemmere at spise.
4 personer

 4 wraps
1 god håndfuld rucola eller spæde spinatblade
150 g røget laks i tynde skiver
 
 
Peberrodscreme:
200 g friskost
½ dl fromage frais
1-2 spsk reven peberrod
salt og friskkværnet peber

 

Wrap med sprøde salater , laks og peberrodscreme både smager og mætter.


Energi pr. person:
kcal 380

Kilde: AFD2007-08
Udskriv

Grønne asparges med kapersvinaigrette, æg og persille

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 3
Green_asparges_kapers
 
Tilberedning
Knæk den træede del af bunden på de grænne asparges.
 
Skold aspargesene i 2 mnutter og læg dem i koldt vand.
 
Rør dijonsennep sammen med eddike, olivenolie og kapers.
 
Kog æggene, hak dem i små tern, og vend dem forsigtigt sammen med persille. Krydr med salt og peber.
 
Vend aspargsene sammen med kapersvinaigretten, og kom de hakkede æg over.
 
4 personer

 1 stort bundt grønne asparges
1 tsk dijonsennep
1 spsk æbleeddike eller hvidvinseddike
2 spsk olivenolie
1½ spsk kapers
2 kogte æg
1 dl bredbladet persille, grofthakket
salt og peber
 

 




Kilde: AFD2010-20
   
Udskriv

Jordbærsalat med fennikel

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Jordbrsalat_fennikel
 
Tilberedning

Skyl jordbærrene og nip blomsten af. Del dem i kvarte. Frigør fennikel for rod og top og snit den i fine små strimler. Bræk roden af de grønne asparges og skær dem i tynde skiver på skrå. Vend forsigtigt jordbær, fennikel og asparges med grofthakket basilikum.

Pisk ingredienserne til dressingen samme og hæld den over salaten.


 
4 personer

20 jordbær
2 stk. fennikel
8 grønne asparges
20 blade basilikum

 

Dressing:

4 spsk. solsikkeolie
2 spsk. citronsaft
1 tsk. flormelis
Reven skal af ½ citron
Korn af ½ stang vanilje



Kilde: SæsonForGodSmag
   
Udskriv

Æg i kokotte med laks og asparges

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
egg_kokotte_laks
Tilberedning
Smør kokotterne og kom små stykker laks i bunden.
Gem 8 strimler laks til pynt.
 
slå et æg ud ovenpå laksen og krydr med en smule salt og peber, og hæld 1 spsk fløde over hvert æg.
 
Læg staniol over kokotterne og sæt dem i et ovnfast fad, og akom så meget kogende vand ved, at det når mindst halvt op på kokotterne.
 
Sæt fadet i en 190° ovn, og bag æggene, til hviden netop er stivnet,, og blommen stadigvæk er blød, 12-15 minutter.
 
Server med et par strimler laks på toppen, og pynt med tynde asparges.
 
Skær rugbrødsskiverne i 1 cm. strænger og rist dem til de er sprøde udenpå.
 
4 personer

 4 æg
100 g røget laks
lidt smør
4 spsk fløde
8 stængler asparges
usprøjtet citron
salt og peber
2 skiver rugbrød
 

 


Tips:

Laks kan erstattes af kogt skinke eller hakkede krydderurter.

Kilde: F2008-01
   
Udskriv

Sprød salat med kylling, hindbær og avocado

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Salat_kylling_hindbr_avocad
Tilberedning
Gnid kyllingestykkerne med olie, salt og peber, og grill eller steg dem.
Skær dem så i tykke skiver, ca. en centimer.
 
Skyl, tør og anret salat på tallerkner, skær avocadokødet i skiver, dryp dem med citron, og læg kylling og avocado på salaten,
Ryst dressing af olie og eddike sammen, og smag til med salt og peber, Dryp dressing over den anrettede salat, og kom friske hindbær på.
Server groft brød til.
 
 
 
4 personer

 4 kyllingefileter
olivenolie
salt
peber
1 romainesalat
1 avocado
1 citron
150 g hindbær
 
Dresssing:
2 spsk olivenolie
1 spsk hindbæreddike
 
Tilbehør:
groft brød

 

I stedet for kylling kan du bruge kammuslinger eller rejer.


Energi pr. person:
kcal 429

Kilde: F2008-01
   
Udskriv

Persillesalat med æble, grønne bønner og perlebyg

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Persillesalat_apple_greenbe
 
Tilberedning
Kog perlebyg efter anvisning på pakken.
Kog bønnern i let saltet vand i 3 min. og snit dem skråt.
Vend de 2 lune ting med dressing og eddike, olie, salt og peber.
 
Skræl gulerødderne, skær dem i tynde skiver, og ven d dem i det lune.
 
Skær udkernede og vaskede æbler i tynde både, og vend dem i.
 
Hak halvdelen af persillen groft, og vend i.
Kom resten i som hele blade, og drys med valnødder og høvlet parmesanost.
 
2 personer

1 stort bundt bredbladet persille
200 g grønne bønner
2 røde æbler
2 gulerødder
100 g perlebyg
1 spsk valnødde- eller olivenolie
1 spsk æbleædike eller lys balsamico
½ dl valnødder
salt
peber
høvlet parmesan

 




Energi pr. person:
kcal 591

Kilde: iForm 2010-04
   
Udskriv

Råkost med knoldselleri og mandler

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Raakost_knoldselleri
 
Tilberedning
Vend den revne frugt og knoldselleri sammen med mandler og pinjekerner.
Pisk citronsaft og honning  sammen og vend den i råkosten.
Server råkosten til aftensmaden, til frikadeller, farsbrød eller krebinetter.
 
4 personer

1 revet æble
1 revet pære
½ revet knoldselleri
50 g ristede og hakkede mandler
50 g ristede pinjekerner
saft af 2 citroner
1 spsk flydende akaciehonning

 




Kilde: AFD2006-39
   
Udskriv

Salat med melon, feta og ristede mandler

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 7
salat_melon_feta_ristede_ma
 
 
2 personer

1 hjertesalat
1/4 vandmelon
1/4 galiamelon
50 g fetaost
havsalt og friskkværnet peber

Dressing:
2 spsk olivenolie
½ spsk hvid balsamico

 Drys:
40 g ristede afskallede flækkede mandler

 




Tilberedning
Skyl salaten og riv den i stykker.
Skær meloner i tern og fjern alle sten.
Anret salat og melon og smuldr fetaosten over.
Pisk ingredienserne til dressingen sammen, og hæld den over salaten.
Krydr med havsalt og friskkværnet peber.
Pynt med ristede mandler.
Skønt alene, eller med lidt kylling og brød til
Kilde: F2007-32
   
Udskriv

Toast med tapenade og ansjos

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0

Tapas1

Server med en Cava 

 
6 personer

18 lange tynde skiver ciabattabrød

I glas oliventapenade

18 ansjoser

 

 

Smør brødskiverne med oliventapenade. Læg en ansjos på hver og servér.

 

Se også Rugbrødsstykker med kammuslinger 

 

Kilde: AFD2007-37
   
Udskriv

Rugbrødsstykker med kammuslinger

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Tapas1
 
Server med en Cava
 
6 personer

18 frosne, optøede kammuslinger
1-2 tsk olienolie

salt, friskhværnet peber

groft stødt paprika

12-18 små runde stykker ristet rugbrød

1 glas tomatpesto

 

 

Dup kammushngerne godt tørre og rist dem hurtigt i varm olie et par minutter på hver side, Drys salt, peber og paprika på og lad dem køle at.

 

Smør rugbrodsstykkeme rundhåndet med tomatpesto, læg kammuslingerne på og servér.

 

Se også Toast med tapenade og ansjos

Kilde: AFD2007-37
   
Udskriv

Sprød røget laks

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Sprod_roget_laks
Tilberedning

Befri laksen for skind, og skær 4 skiver á ca. 75 g, hak resten af laksen, som er til ærtepureen. Læg laksen i rasp, den side skindet er fjernet fra, varm olien op, og steg laksen, blot på denne ene side, indtil raspen er gylden og sprød. Kog vagtelæg 2 min. og 45 sek, og køl i koldt vand. Pil, og halvér.

Ærtepuré:
Sautér hvidløg og løg i 2 min., tilsæt den resterende laks, og sluk for blusset. Blend ingredienserne grundigt, og køl. Tilsæt evt. koldt vand fra hanen, hvis pureen er svær at blende. Skær agurken i bånd med kartoffelskræller. Skær herefter båndene i strimler med en skarp kokkekniv. Læg en god skefuld ærtepuré på hver tallerken, og spred pureen med en ske. Anret den sprøde laks, vagtelæg, flækkede sukkerærter og agurkebånd. Kværn sort peber over, dryp med lidt olivenolie, og servér med groft brød.

 
4 personer

400 g koldrøget laks
3 spsk rasp
olie til stegning
6 vagtelæg


Ærtepuré:
1 hakket fed hvidløg
1 hakket løg
10 g smør
100 g røget laks
3 dl kogte ærter
1 spsk creme fraiche
1 tsk dijonsennep
12 sukkerærter
1 spsk olivenolie
1/4 agurk
salt
 

Kilde: Bo Bedre
   
Udskriv

Den nemmeste og mest sexede salat i verden

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 1
s Nemmeste sexede
Denne salat er supernem at lave og så smager den himmelsk.
 
4 personer

100 g blandet salat
8-12 figner
6 skiver parmaskinke
1 stor bøffelmozzarella
basilikumblad

Dressing:
6 spsk olivenolie
3 spsk citronsaft
1 spsk honning
havsalt
friskkværnet peber

Tilbehør:
godt brød

 
Tilberedning:
Skyl og læg salaten på et stort fad.

Skær fignerne over i kvarte, lad dem evt. hænge sammen, men åbn dem godt. Det er vigtigt at dressingen kan trække ind i fignerne.

Læg dem på salaten.

Riv eller skær parmaskinken i mindre stykker og fordel mellem fignerne.

Riv mozarellaen i små stykker og fordel over salaten.

Drys basilukumblade over salaten.

Pisk alle ingredienserne til dressingen sammen, og dryp salaten, sørg for at hver figen bliver dryppet godt.
Lad salaten trække ½ time.

Spis med godt brød til, gerne en lidt grov type.

Kilde: JO-Deterbaregladedage
   
Udskriv

Rosenkål med røget laks og friskost

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Rosenkaal laks
Tilberedning
 
Rens rosenkålene, og giv dem et kryds i bunden med en urtekniv. Blanchér rosenkålene 4-5 minutter i saltet vand.
Anret med en strimmel laks omkring og lidt friskost og et par nåle rosmarin ovenpå.
Drys med friskkværnet peber.


Server lidt brød til.


 
 
Afhængig af formålet

15-25 friske rosenkål
1 bæger friskost
tynde skiver røget laks skåret i strimler
1 par nåle rosmarin på hver rosenkål
friskkværnet peber



Kan bruges på et frokostbord,
som en lille snack, en forret eller en mellemret.

Hurtigt, enkelt og lækkert.

 

Udskriv

Aspargesbånd med oliven og vagtelæg

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0


Tilberedning

Skær aspargesene i bånd med en kartoffelskræller. Det er en god idé at lægge hver asparges på et skærebræt, herved er det let at lave flotte bånd.
 


Server lidt brød til.

 

6 personer

20 grønne asparges
12 soltørrede oliven
12 Vagtelæg


Løvstikkemarinade
1 spsk frisk fint hakket løvstikke
3 spsk rapsolie
1 tsk dijonsennep
1½ tsk frisk fint hakket rød chili
½ tsk revet citronskal
1 tsk citronsaft
1 knsp salt
1 knsp friskkværnet sort peber

Kan bruges på et frokostbord,
som en lille forret eller en mellemret.

Hurtigt, enkelt og lækkert.

Udskriv

Nem dressing - rød og grøn

Sendt til Dressing

Brugervurdering:  / 0
Nem dressing
 
 
4 personer


Rød dressing
 

2 røde peberfrugter
4 dl creme fraiche 18%
salt og peber

Blend de røde peberfruger, til de bliver til en rød creme.
Tilsæt creme fraiche, og samg til med salt og peber.
Server gerne til varmrøget fisk sammen med nye kartofler.


Grøn dressing 

2 håndfulde spinatblade
4 dl creme fraiche 18%
salt og peber

Blend spinatbladene, til de bliver til en grøn creme.
Tilsæt creme fraiche, og samg til med salt og peber.
Server gerne til varmrøget fisk sammen med nye kartofler.
 

Kilde: 2 gange om ugen
   

 

Udskriv

Salat med laks, jordbær og fennikel

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 2


Tilberedning

Pisk ingredienserne sammen til dressingen, smag til med salt og peber.

Skær eller riv lakseskiverne i strimler.
Skær fennikelknolden i meget tynde ringe.
Skyl rucola og rengør jordbærrene.
Skær jordbærrene i skiver.

Læg det hele på et fad og dryp dresing over.

Server med brød til.
 
4 personer

200 g røget laks i skiver
1 fennikelknold
50 g rucola
200 g jordbær
friskkværnet peber
brød


Dressing

4 spsk olivenolie
2 spsk hvidvinseddike
1-2 tsk dijonsennep
1 spsk flydende honning
salt og friskkværnet peber

Kilde: SB2005-04
   
Udskriv

Rødbede- og fetaostesalat

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Roedbede-fetasalat
Tilberedning

Rengør rødbederne. For at forkorte kogetiden kan de deles.

Læg rødbederne i en gryde med letsaltet vand, vandet skal dække dem. Spæde rødbeder skal koge i omkring 15-20 min for at blive møre. Prik, for at mærke efter.
Når de er møre, skylles de i koldt vand og skallen gnides af.
Skær dem i mindre stykker. Sæt til side, så de kan blive kolde.

Rist pinjekernerne på en middelvarm stegepande. Rør ofte, så de ikke brænder på.

Skyl agurk og tomater, og skær dem i mindre stykker.

Skyl og tør salatbladene. Del dem i mindre stykker, og læg dem på et stort fad.
Fordel rødbeder, agurk, tomat og smuldret feta over.
Drys de ristede pinjeker over.

Server med sennepsdressing.
 
6 personer

1 salathoved
4 tomater eller 10 cherrytomater
1 agurk
3 mellemstore, friske rødbeder
150 g fetaost
1 pose (100 g) pinjekerner

 




 

Kilde: SB2007-08
   

 

Udskriv

Sennepsdressing

Sendt til Dressing

Brugervurdering:  / 0
nofoto

 
 
6-10 personer

½ dl stærk, sød sennep
½ spsk sukker eller flydende honning
½ dl hvidvinseddike
½ tsk salt
friskkværnet peber
2 dl raps- eller olivenolie
½ dl vand

 
 

Tilberedning

Pisk sennep, sukker, vineddike, salt og peber i en skål.
Tilsæt olie og vand mens der piskes 
 
   
Kilde: SB2007-08
Udskriv

Røræg med krydderurter

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0
Roraeg_krydderurter
 
 
6 personer

4 tomater
5 kviste timian
1 finthakket forårsløg
12 æg
1 dl skummetmælk
salt og friskkværnet peber
olivenolie til stegning


Tilberedning

Skær tomaterne over, fjern alle kernerne og skær kødet ud i tern.
Tag bladene af timiankvistene og hak dem.
Vend tomat, forårsløg og timianblade sammen.
Pist æggene,  tilsæt skummetmælk, salt og peber.

Varm olivenolien på en pande og saut'er forårsløg, tomat og timian.
Hæld æggemassen i og vend forsigtigt rundt indtil den bliver fast - dog ikke for fast.

Server straks den er lavet.
Kilde: AFD2007-32
   
Udskriv

Stegte grøntsager med bacon

Sendt til Småretter

Brugervurdering:  / 0

 

Roraeg_krydderurter
 
 
6 personer

300g god bacon
2 spsk olivenolie
2 squash i skiver
16 helt små gulerødder
2 gule peberfrugter i strimler
salt og friskkværnet peber

 

Tilberedning
Skær baconen ud i skiver og derefter på tværs i 2 cm stykker.
Steg dem, til de er gyldne.
Tag dem af panden og gør den ren.

Steg grøntsagerne i olivenolie i 5 min., tilsæt bacon og samg til med salt og peber.

Server varm.
Kilde: AFD2007-32
   
Udskriv

Spinatsalat med kirsebær og parma

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Spinatsalat_kirsebr_parma
Tilberedning

Skyl spinaten godt og dryp den godt af.

Riv parmaskinken i strimler.

Steg kirsebær på panden i lidt olivenolie.
Lad dem køle lidt ned før de vendes i spinaten - olien fra panden skal med.

Drys salaten med peber og vend balsamico i, lige før servering. 
 
6 personer

200 g babyspinat
8 skiver parmaskinke
200 g kirsebær
2 spsk olivenolie
friskkværnet peber
2 spsk balsamico



 Lad denne salat indgå i en sommerbrunch

Kilde: AFD2007-32
   
Udskriv

Salat med avocado og tranebær

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
salat med avocado og tranebr
Tilberedning

Skyl salaten, og lad den dryppe af på et viskestykke

Halver avocadoerne, fjern sten og skræl, og skær avocadokødet i skiver på langs.
Dryp med citronsaft, og læg dem ovenpå salaten.

Drys med tørrede tranebær og solsikkekerner.
 
6 personer

200 g blandet salat (fx baby-salat-mix)
2 avocadoer
½ citron
30 g tørrede tranebær
30 g solsikkekerner, evt. honingristede

 

Kilde: SB2007-06
   

 

Udskriv

Jordbærsalat med varmrøget laks og æble

Sendt til Salater

Brugervurdering:  / 0
Jordbrsalat med varmroget l
Tilberedning
Rens jordbærrene, halver dem og lad gerne stilken sidde på

Skyl salatbladene og riv dem lidt i stykker

Skyl æblet, skær det i kvarte og fjern kernehuset. Skær herfter æblet i tynde både.

Anret salat, jordbær, æbler og iturevene laksestykker.

Dryp til sidst lidt chiliolie over salaten og kærn lidt peber over.
 
4 personer

20 jordbær
4 blade frisesalat
400 g varmrøget laks
1 rødt æble
2 spsk chiliolie
friskkværnet peber



Jordbærsalaten serveres med et godt brød til, gerne lidt groft.

 

Kilde: M!2008-03
   

Prøv også

Vin og sygdom

Noget tyder på, at rødvin:

  • forbedrer kolesterolbalancen
  • kan forebygge visse kræftformer som tyktarms- og lungekræft, idet antioxidanter fra de blå druers skin kan stoppe kræftcellers vækst

Vin dagligt

1-2 glas vin om dagen nedsætter risikoen for en blodprop i hjertet, når man er fyldt 50, og heller et glas om dagen end syv om lørdagen