Drikke

Udskriv

Mokkalikør

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 0

mokka

70 cl snaps eller vodka
40 kaffebønner
1 appelsin
200 g muscovado-sukker
2 tsk vaniljesukker
2 vaniljestænger

Tilberedning
Pres saften af appensinen.

Rist 40 kaffebønner i en gryde. Rør rundt, til der dufter godt af kaffe.

Tilsæt appelsinsaft. Lad det koge op.

Hæld 200 g muscovado-sukker i (almindeligt sukker kan også bruges). Lad det koge op.

Tilsæt 2 tsk. vaniljesukker. Lad det simre i 5 minutter.

Hæld sukkerlagen over i en flaske.

Skær en ridse langs vaniljestængerne. Put dem i flasken og hæld snapesen over.

Lad det trække i minimum 3 uger.

Efter trækketiden sis likøren og hældes på en ren flaske.


 


Kilde: gammel svensker

Udskriv

Julesnaps

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 1

julesnaps

Ingredienser:

skræl af to økologiske appelsiner

50 g rørsukker

1 hel stang kanel

5 stk nelliker

2 stk  aniljestænger

En håndfuld enebær

1 flaske klar Brøndums 


Tilberedning

 

Riv appelsinerne med en juliennekniv (citrusrivejern).

 

Læg skrællerne på et bagepapir og fordel rørsukker på skrællerne. Bag dem i ovnen i ca. en time ved 100 grader.

 

Flæk vaniljestængerne og skrab kornene væk (de kan bruges til vaniljekranse) – det er kun de tomme stænger der skal bruges.

 

Tilsæt alle ingredienser til et stort henkogningsglas og sæt låg på og ryst godt.

 

Gem glasset mørkt og under stuetemperatur, og se til din unikke julesnaps hver dag, hvor du samtidig skal smage på julesnapsen.

 

Efter første dag skal du tage stilling til, om du fortsat ønsker, at nellikerne skal fortsætte udtrækningen. Kan nellikerne smages, skal de op!

 

Sådan fortsætter du med den hyggelige pleje – og efter 3-8 dage bør vaniljen fjernes og evt. også kanelstangen.

 

Efter 14 dage bør den være færdig, og resten skal fjernes ved at si det hele. Filtrer til sidst gennem et kaffefilter og hæld på flaske.


Værs’go – en ægte julesnaps, der smager så juleenglene synger salmer i timevis. Som du vil erfare, vil du kunne styre smagen (duften af jul) så snapsen passer lige netop til dig. Denne erfaring kan du så benytte til kommende eksperimenter. Herved er du allerede blevet en vaske ægte snapsebrygger.

 

Udskriv

Porse snaps på rakler

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 16
Porserakler     

1 dl porserakler (ikke helt lukkede - ikke helt åbne)
Plukkes april - maj

1 flaske vodka eller klar brøndums snaps 70 cl
Trækketid 4-5 dage

Fyld porseraklerne i en 70 cl flaske og fyld opn med vodka/klar brøndums.

Raklerne flyder ovenpå, men efter nogle timer falder de til bunds.

Sæt låget på og lad blandingen trække 4-5 dage. Du ser straks at snapsen får farve.

Si raklerne fra gennem et kaffefilter, og hæld snapsen på flaske eller karafel.

Lad snapsen stå min. 1 måned inden du drikker den.
Den bliver bedre og mildere det længere du gemmer den.

Måske synes du at snapsen er blevet for kraftig, så prøv blot at fortynde den 1-3 gange.

Lader du snapsen trække længere får du en stærk essens.

En porsesnaps ændrer farve med alderen.

SÆSON OG INDSAMLINGSSTEDER 

Porserakler kan plukkes i perioden fra april til maj, og skal plukkes på det rette tidspunkt, lige når de har åbnet sig lidt, men inden de er helt åbne og fulde af pollen..

Den findes let i Nord- og Vestjylland, mend den er mere sjælden andre steder i landet.
Porsen vokser i hedemoser, ved bække, grøfter og søer.
Porse har en meget kraftig duft, og fingrene bliver helt grønne når den nuldres.

   

 

Udskriv

Frisk hindbærsmoothie med hyldeblomst

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
Frisk_hindbrsmoothie
Tilberedning
Blend frosne hindbær med yoghurt, minimælk, mascarpone, dkoncentreret aronia - og hyldeblomssaft samt kornene fra viniljestangen.
 
Smoothien er ikke sød, men heller ikke sur. Kan dog sødes med 2 tsk akaciehonning.
 
 
 
2 personer

200 g hindbær
2 dl youghurt
0,5 dl minimælk
2 spsk mascarpone
0,5 dl aroniasaft
2 spsk hyldeblomstsaft
½ vaniljestang
evt.  2 tsk akaciehonning

 

I stedet for aroniasaft kan du bruge en anden mørk bærsaft.



Energi pr. person:
kcal 193

 
   
Udskriv

Jordbær-basilikum

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
jordbr_basilikum
 
2 personer

Forfriskende og mild

Giver ca. 4½ dl

50 g modne bananer (renset vægt)
110 g friske eller frosne jordbær
10 friske basilikumblade
ca. 1/8 tsk friskrevet muskatnød
1 tsk flydende honning
2  1/2 dl tykmælk

Kom alle ingredienserne op i en blender. Tryk på startknappen. Blend, indtil drikken har en ensartet tekstur. Spæd evt. op med ekstra tykmælk, hvis drikken er for tyk. Nydes med det samme.

Kilde: morgenmaelk.dk
   
Udskriv

Melon-appelsin-rosiner

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
melon_appelsin_rosin
 
2 personer

Appelsin-aroma, der vil noget

Giver ca. 6 dl

25 g sultaner eller lyse rosiner
1 spsk friskpresset appelsinjuice
300 g modne meloner (renset vægt), fx cantaloupe, charentais, galia eller honningmelon
1/2 tsk fintrevet appelsinskal
3 dl yoghurt naturel 1,5 %

Start med at lægge rosiner i blød i appelsinjuicen. Lad dem trække i 5 minutter. Kom rosiner, appelsinsaft og resten af ingredienserne op i en blender. Tryk på startknappen. Blend, indtil drikken har en ensartet tekstur. Nydes med det samme.

Kilde: morgenmaelk.dk
   
Udskriv

Banan-dadel-kanel

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
banan_dadel_kanel
 
2 personer

Barnlig, sød og mild i smagen

Giver ca. 6 dl

125 g modne bananer (renset vægt)
50 g friske dadler, uden sten
1/2 spsk friskpresset limesaft eller citronsaft
1/8 tsk friskkværnet Sri Lanka kanel
4 dl ymer

Kom alle ingredienserne op i en blender. Tryk på startknappen. Blend, indtil drikken har en ensartet tekstur. Spæd evt. op med ekstra ymer, hvis drikken er for tyk. Nydes med det samme.

Kilde: morgenmaelk.dk
   
Udskriv

Mango-chili-ingefær

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
mange_chili_ingefr_drik
 
2 personer

Fed, skøn og krads i smagen

Giver ca. 6 dl

1 tsk frisk ingefærrod, skrællet og fintrevet
strejf af chiliflager
200 g mangokød (renset vægt)
1 spsk friskpresset citronsaft
1 tsk flydende honning
4 dl kærnemælk

Kom alle ingredienserne op i en blender. Tryk på startknappen. Blend, indtil drikken har en ensartet tekstur. Nydes med det samme.

Kilde: morgenmaelk.dk
   
Udskriv

Hvid gløgg - moderne

Sendt til Varme

Brugervurdering:  / 1
Hvid glogg new
Tilberedning
Kom vand og krydderier i en gryde og lad det simre i ca. 30 minutter.
Si krydderierne fra og hæld væsken tilbage i gryden med sukker, vin, portvin og Cointreau.
Varm godt op, men pas på det ikke koger.
Server med appelsinskiver, evt. hele smuttede mandler og en kanelstang eller kandispind som rørepind (husk da at komme lidt mindre sukker i).
 
4-6 personer
7 cm frisk ingefær i små stykker
½ kanelstang
1 spsk kardemommekapsler
1 tsk hele nelliker
Skal af en økologisk appelsin
3 dl vand
ca. 2 dl rørsukker
1 fl hvidvin
2 dl hvid portvin
2 dl Cointreau
Evt. appelsinskiver, mandler, kandispin og extra kanelstænger

 

Kilde: F2008-01
   




















Udskriv

Hvid gløgg - gammeldags

Sendt til Varme

Brugervurdering:  / 0
Hvid glogg old
Tilberedning

Varm krydderiern i en gryde i et par deciliter af vinen. Sluk for varmen og lad blandingen tække mindst 4-6 timer - men gerne til næste dag.

Tilsæt derefter resten af vinen samt sukker og varm forsigtigt op.
Si krydderiern fra og tilsæt vodka og gløggmix.

Server gløggen rygende varm, direkte fra gryden.
Husk langskaftede skeer og høje, forvarmede glas.
 
4-6 personer

1 flaske hvidvin
2 dl vodka
1 stk hel kanel
1 lille stk hel tørret ingefær
1 spsk pomeransskal i små stykker
6 hele nelliker
6 kardemommefrøkapsler
1½ dl sukker
1 pose gløggmix

 

Hvid gløgg er et herligt alternativ til den røde.
Bruger du en chardonnay hvidvin bliver den dejlig blød.

Kilde:
   



















Udskriv

Drink med ferieminder

Sendt til Drinks

Brugervurdering:  / 0
Drink ferieminder
 
 
1 glas

2 spsk pernod, ouzo eller raki
4 spsk appelsinjuide
rigeligt med is
1 skive appelsin


Bland i glas og server med is.
Dekorer med appelsinskive


Drinks med anis hører sommeren til, først og fremmest for Middelhavsturister.
Prøv gerne denne friske og enkle variant til lidt blandede snacks.

 




 

Kilde: SB2007-08
   

 

Udskriv

Skovbærsmoothie

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
 
 
6 personer

2 bananer
300 g frosne skovbær
3 spsk honning
8 dl A38 eller tykmælk

Pynt:
mynteblade




Blend det hele og server straks
- pynt med et mynteblad på toppen 

Kilde: AFD2007-32
   
Udskriv

Blåbærsmoothie

Sendt til Smoothie

Brugervurdering:  / 0
Blaabr_smoothie 
 
2 personer

60 g blåbær, frosne
1½ dl A38
1/4 dl appelsinjuice
½ spsk sukker


Blend det hele og server straks.

 

Kilde: AFD2008-08
   




















Udskriv

Figensnaps

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 13
Figensnaps
Tilberedning
Hæld snapsen i en flaske med bred hals eller i en kande, læg bådene af 3 figner samt vaniljestangen i.

Lad det stå og trække i køleskabet i 3 døgn, si gennem et rent klæde.

Gem vaniljen, og læg den evt. tilbage i flasken som pynt ligen inden servering.
Læg bådene af den sidste figen i flasken ved servering.

 
35 cl ukrydret snaps
3+1 friske figner
1 vaniljestang

 
Lækker figensnaps med smag af vanilje er god til julemaden.

Skal snapsen gemmes skal vaniljestang og figner fjernes.

Ved serveringen kan nogle nye figenbåde lægges i flasken, det ser flot ud.


Server snapsen kold.

Kilde: SB2007-12
   




















Udskriv

Brombær snaps

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 10
    

1 halvt fyldt glas med brombær 
1 flaske vodka eller klar brøndums snaps
Trækketid: 1 måned

Fyld en glasset halvt med brombær og fyld glasset med vodka.

Sæt låget på og lad blandingen trække 1 måned.

Si gennen et kaffefilter, og hæld snapsen på flaske eller karafel.

Får snapsen lov at trække yderligere 1 måned fåes en mere sød og fyldig snaps.
Trækker den 1 helt år bliver den rigtig god,næsten likøragtig.

 

SÆSON OG INDSAMLINGSSTEDER 

Bærrene kan købes i supermarkederne en stor del af året.

De danske bær kan plukkes i august-septemer, de skal være helt modne og sorte.
Brombær findes i skove, ved krat og langs stranden. De vilde brombærbuske har torne,  mange af dem der gror i villahaverne er uden torne, og med større bær.

  

 

Udskriv

Blåbær snaps

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 20
    

1 halvt fyldt glas med blåbær 
1 flaske vodka eller klar brøndums snaps
Trækketid: 1 måned

Fyld en glasset halvt med blåbær og fyld glasset med vodka.

Sæt låget på og lad blandingen trække 1 måned.

Si gennen et kaffefilter, og hæld snapsen på flaske eller karafel.

Får snapsen lov at trække yderligere 1 måned fåes en mere sød og fyldig snaps.
Trækker den 1 helt år bliver det som kirsebærvin.

 

SÆSON OG INDSAMLINGSSTEDER 

Bærrene kan købes i supermarkederne en stor del af året.

De danske bær kan plukkes i juli-septemer.
Bærrene kendes, til forskel fra mosebøllebær, ved at de er grønne/violette indei, i modsætning til mosebøllebærrene, som er hvide indeni.
Mosebøllebær kan også anvendes til snaps.

  

 

Udskriv

Porse snaps på nye skud

Sendt til Snaps

Brugervurdering:  / 13
     

1 flaske halvt fyldt med nye skud
1 flaske vodka eller klar brøndums snaps
Trækketid 4-5 dage

Fyld en flaske halvt med nye skud og fyld flasken med vodka.
De nye skud plukkes maj - starten af juni

Sæt låget på og lad blandingen trække 4-5 dage.

Si bladene fra gennem et kaffefilter, og hæld snapsen på flaske eller karafel.

Lad snapsen stå min. 1 måned inden du drikker den.
Den bliver bedre og mildere det længere du gemmer den.

Måske synes du at snapsen er blevet for kraftig, så prøv blot at fortynde den 1-3 gange.

Er porsebladene blevet tørre bliver snapsen stærkere.
Lader du den trække længere får du en stærk essens.

Brug de helt friske porseskud fra maj til juni.
Bruges blade fra juli til august får snapsen en helt anden smag, måske mere bitter.

En porsesnaps ændrer farve med alderen, fra helt grøn når den ung og flot brun når den bliver ældre.

SÆSON OG INDSAMLINGSSTEDER 

Porsen kan plukkes i perioden fra maj til slut august.

Den findes let i Nord- og Vestjylland, mend den er mere sjælden andre steder i landet.
Porsen vokser i hedemoser, ved bække, grøfter og søer.
Porse har en meget kraftig duft, og fingrene bliver helt grønne når den nuldres.

   

 

Prøv også

Vin og sygdom

Noget tyder på, at rødvin:

  • forbedrer kolesterolbalancen
  • kan forebygge visse kræftformer som tyktarms- og lungekræft, idet antioxidanter fra de blå druers skin kan stoppe kræftcellers vækst

Vin dagligt

1-2 glas vin om dagen nedsætter risikoen for en blodprop i hjertet, når man er fyldt 50, og heller et glas om dagen end syv om lørdagen