Aktuelt

Udskriv

Alberto K

Sendt til Aktuelt

Brugervurdering:  / 0

Udsigten er formidabel fra Alberto K på toppen af Hotel Royal i København.

26.09.2008 tekst: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.">Ole Troelsø foto: Steven Achiam/pleasure.dk

Alberto K holder topniveauet

GourmetDen ny køkkenchef i gourmetrestauranten på toppen af Hotel Royal lever flot op til forventningerne og stryger ind i Børsen Weekends top-10

Alberto K’s ry som gourmetrestaurant blev bygget op af køkkenchef Bettina Repstock, som forlod køkkenet tidligere på året for at blive selvstændig.

En af hendes kokke, Søren Selin, blev kørt i stilling som ny køkkenchef, men først udnævnt efter nogle måneder, som ville man være sikker på, at han kunne løfte opgaven. Det kunne han, viser bl.a. nærværende anmeldelse af den elegante lille designrestaurant, højt oppe over København på toppen af Hotel Royal.
 

Alting er let, delikat og udført med præcision 

 

Søren Selin har formået at holde barren oppe efter han har overtaget roret på Alberto K

Restauranten blev indrettet samme år, som Stanley Kubricks film »Rumrejsen år 2001« foregår. I filmen anvendes et sæt bestik, designet af Arne Jacobsen, og det bestik ligger også på bordene. Det er som skabt til de små, fine retter, som er Alberto K-køkkenets signatur. Alting er let, delikat og udført med præcision.

Ikke kun bestikket er designet af Arne Jacobsen, hans linjer er at finde overalt i hotellet og især på denne restaurant, som er et gennemført udstillingsvindue for klassisk dansk design. Og altså helt oplagt, hvis man vil præsentere udenlandske gæster for denne facet af vor kulturarv.

Det kan gøres her, med en overordentlig god smag i munden og under meget behagelige former. Man sidder godt i de læderbetrukne, polstrede 7’er stole og har en fabelagtig god udsigt over København – samt udsigt til en god betjening.
 

Det unge team arbejdede fint sammen i noget, der mindede om en kollektiv gerning. Snart var det én, snart en anden, som beværtede os, og det gjorde de opmærksomt, venligt og rutineret. Fornemmede de, at man var midt i en samtale, veg de om muligt lidt bort for kort efter at vende tilbage.
 

God vekselvirkning

Den første ret, de bragte, i aftenens seksretters til 750 kr., var skiver af store, tykke, røgede kammuslinger. De var formentlig koldrøgede, i hvert fald kolde ved serveringen. Til gengæld var den delikate, fede jordskokkecreme varm, og denne vekselvirkning fungerede egentlig godt.
 

Røgsmagen fra kammuslingen overdøvede helt den lille smule kaviar 

Til gengæld fik calvisius-kaviaren – som synsmæssigt korresponderede smukt til de halve brombær – overhovedet ingen chance. Røgsmagen fra kammuslingen overdøvede helt den lille smule kaviar.

Derimod var myntebladene et dejligt oplivende element. En tube med jordskokmayonnaise virkede lidt poppet: Hvorfor besvære sig med at fylde mayonnaisen på en tube, når man nu selv har rørt den?
 

Alberto Kappenberger - den opfindsomme tidligere direktør for Royal-hotellet - smiler ned til køkkenchef Søren Selin og Sommelier Werner Nymos, der har et effektivt team under sig

Vinmenuen – seks glas for 695 kr. – bød på en velvalgt 2006 Sauvignon Blanc Colli Orientali del Friuli. Tjeneren fremhævede den omstændighed, at vinen var lavet på unge vinstokke, og at den derfor var mere udtryksfuld, end hvis den havde været lavet på gamle. Det er ganske enkelt forkert, det forholder sig helt omvendt, netop derfor går de nye vinstokkes høst som regel ikke til producenternes topvine, men til de mere beskedne.
 

Jomfruhummer og fennikel

Næste ret bestod af jomfruhummer og kanin, elegant anrettet på en varm, skinnende tallerken. Den usædvanligt lækre, ganske lille jomfruhummer drev af frisk saft og var anrettet med skiver af ristet kaninpølse.

En skøn duft af fennikel steg op fra tallerkenen, sødligt smeltende sammen med den søde jomfruhummer, hertil bittesmå, sprøde og mineralsk smagende gulerødder fra Lammefjorden.
 

Hestebønner og brændenælder med trøffel fra Umbrien 

Vinen var en Cantina Terlan Vorberg Riserva fra Trento Alto Adige, den passede godt til retten, men var i sig selv ikke rigtig interessant. Den stammer fra et vinkort, som udelukkende består af italiensk vin i overensstemmelse med restaurantens koncept.

Et koncept der bekender sig til den italienske stil, men hvad maden angår i høj grad benytter sig af lokale råvarer, hvor det er muligt. Et godt eksempel er næste ret, som hedder hestebønner og brændenælder med trøffel fra Umbrien.
 

Usædvanligt lækker

Den kom på to tallerkener. En med friske brændenælder, som dog ikke brændte – og ringe af usædvanligt lækker miniblæksprutte. Garneret med en gele indeholdende blæk, smagende meget salt.

På den anden tallerken lå der bl.a. stykker af blækspruttens arme, de var møre og delikate. Ud over det hele havde tjeneren – iført hvid handske – høvlet friske trøfler. Vinen var en rigtig godt matchende 2007 Tenuta di Nozzole Chardonnay fra Toscana.
 

Fuglens kvalitet var høj og smagen skøn 

Serveringen kaldet »Vagtel og karljohansvampe« var for brystets vedkommende stegt lige i underkanten, og det rødmende kød vil byde en del gæster imod. Jeg nød det imidlertid, for fuglens kvalitet var høj og smagen skøn.

Lårene var stegt perfekt, de var sprøde, og kødet præcist taget forbi det røde punkt. I samme smagsnuance var de friske, saftige hasselnødder. Det hele friskedes op af tre havtornbær, som understregede det nordiske element i køkkenet.

En god, men alt for varm rødvin, Dolchetto d’Alba fra Massolino, gjorde sit bedste for at stjæle billedet i kraft af sit overvældende væsen. Det havde den succes med, hvilket var synd for vagtelen.
 

 

Persille ved bordet

Kalv fra Dønnerupgods kom repræsenteret i form af mørbrad, der ligesom alt det øvrige var delikat udskåret og anrettet. Hertil dansk dyrkede minimajs – så delikate, at man kunne spise de grønne skærmblade – perlebyg, kantareller og gremolata, som tjeneren forsynede med persille direkte fra en persillehakker ved bordet.

Retten var lidt af en smagseksplosion, flot afstemt og dygtigt udført. Hertil en lunken rødvin, der ligesom i føromtalte tilfælde dominerede for kraftigt, til at man kan kalde partnerskabet perfekt.
 

Et vellykket, højgastronomisk og tjenerfagligt vellykket måltid i eventyrlige omgivelser 

Inden desserten kom en såkaldt frisker, granité frosset på hybensaft smagt til med lakrids. En rigtig vellykket sag, som lagde op til en fint udført lille canneloniagtig dessert, lavet af en tynd pandekage rullet om chokoladeganache og blåbær på én tallerken.

Hybenrosesorbet med knas og pufsukker på den anden. En frisk, velkomponeret dessert, som smukt afslutter et vellykket, højgastronomisk og tjenerfagligt vellykket måltid i eventyrlige omgivelser.

Første gang offentliggjort i Børsen Weekend fredag den 19. september 2008

Udskriv

Skyskraber

Sendt til Aktuelt

Brugervurdering:  / 1

Nakheel Tower bliver ud over Burj Dubai det andet super-tårn i emiratet Dubai. Tårnet skal være centrum for en havn, der skal blive emiratets nye centrum.

6.10.2008 tekst: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.">Boris Gullev

Islamisk skyskraber på over 1 kilometer

DesignPlaner for at bygge en skyskraber på over 1 kilometer i højden blev afsløret i Dubai i går. I denne bygning bliver elevatorerne så hurtige, at man kan nå at se solen gå ned to gange. En pleasure.dk-læser i Dubai har rapporteret, at fundamentet allerede er påbegyndt.

Det er selskabet Nakheel - den samme ejendomsgigant som har bygget de kunstige ø-grupper "The World" og Palm Jumeirah, som med Nakheel Tower endnu en gang vil bygge sig ind i historiebøgerne.
 

Lægger man afstiverne af stål i forlængelse af hinanden når man fra Dubai til New York 

Ved gårsdagens afsløring ville selskabet vanen tro ikke afsløre den præcise højde for det islamisk inspirerede tårn, men der vil blive bygget over 200 etager og dermed bliver Dubai's nuværende rekordholder som verdens højeste bygning - Burj Dubai - slået eftertrykkeligt.

Rygterne fortæller dog, at dette nye vartegn for olieemiratet bliver 1140 meter, men bygherren vil endu ikke lægge hovedet på blokken.
 

 

Andre kan bygge højere

Den ved pressemødet noget fåmælte topchef for Nakheel-gruppen, Christopher O'Donnell, sagde, at "Vi bygger en bygning på over 1 kilometers højde. Dette er et ikonisk projekt. Det bliver nok det højeste. Men andre kan jo bygge noget højere.

Mens byggematerialerne efterhånden er blevet så stærke og lette, at ingeniørerne let kan konstruere bygninger i ufattelige højder, er der stadig en udfordring med at få plads til elevatorer nok til at servicere brugerne af disse super-skyskrabere.
 

 

Med islamisk inflydelse på designet vil Nakheel Tower nå sin højde på over 1 kilometer, sagde sultanen 

Nakheel Tower vil få omkring 150 elevatorer og nogle af dem vil bevæge sig så hurtigt at man kan nå at se solen gå ned to gange i løbet af en tur op til toppen af tårnet.
 

Og de imponerende fakta om tårnet stopper ikke ved elevatorerne. Der vil blive brugt en halv million kubikmeter beton og lægger man afstiverne af stål i forlængelse af hinanden når man fra Dubai til New York.

Der vil blive nok aircondition til at servicere mere end 14.000 huse og fra top til bund vil temperaturen svinge 10 grader.
 

Finanskrisen ingen hindring

Bygherren er ikke bekymret for at sætte et sådant projekt i gang midt i en global finanskrise. For det første skal der bygges i ti år, så en ny mere sund økonomisk cyklus bør sætte ind inden etagerne indtages. Og desuden bygges der for kontanter - ikke lån.
 

Hollywood var også repræsenteret ved afsløringen af Nakheel Tower. Catherine Zeta Jones og Michael Douglas skålede med sheikerne.

Ud over selve tårnet vil der i det nye centrum for Dubai blive bygget 40 almindelige skyskrabere fra 20 til 90 etager. Når alt står færdigt om ti år vil der kunne bo og arbejde 100.000 mennesker.

Nakheels bestyrelsesformand, Sultan Ahmed bin Sulayem, siger til Daily Mail at designet er inspireret af islamiske vartegn som Alhambra i Spanien, havnen i Alexandria i Egypten og broerne ved Isfahan i Iran.

"Med islamisk indflydelse på designet vil Nakheel Tower nå sin højde på over 1 kilometer, sagde sultanen. Budgettet for hele byggeprojektet alt inklusive bliver godt 40 milliarder dollar.

Vin og sygdom

Noget tyder på, at rødvin:

  • forbedrer kolesterolbalancen
  • kan forebygge visse kræftformer som tyktarms- og lungekræft, idet antioxidanter fra de blå druers skin kan stoppe kræftcellers vækst

Vin dagligt

1-2 glas vin om dagen nedsætter risikoen for en blodprop i hjertet, når man er fyldt 50, og heller et glas om dagen end syv om lørdagen